400

Uppsala universitetsbibliotek 400 år

Månad: november 2018

Hästkapplöpningar 1917

Föremål 255 av 400:
Paketerad bunt med program för travtävlingar från 1917

I magasinen på universitetsbiblioteket finns mängder av tryck som inte katalogiserats i detalj, utan har sorterats på sina respektive ämnesområden antingen årsvis eller på andra sätt, så att det ska vara lätt att leta efter. Här finns på avdelningen ”Sport” underavdelningen ”Kapplöpningssport” (det vill säga trav och galopp) och därunder avdelningen ”Tävlingar”. Här hittar vi buntar inslagna i brunt papper med program för travtävlingar som gick av stapeln för drygt 100 år sedan.

några travprogram ligger huller om buller på ett bord

Det är mycket tydligt då vi ser dessa program att många av dessa kapplöpningar var nära knutna till militären och därför hölls i garnisonsstäder. Ett blad som listar reglerna för kapplöpningar i Visby 24 juni 1917 skriver att ryttarna måste vara iförda antingen röd rock eller uniform.

ett blad som listar regler för deltagare i en tävling

Idag är trav och galopp en stor sport omgiven av mycket vadslagning och ekonomiska transaktioner. Kanske var det likadant förr, bara i en betydligt mindre skala.

Text och bild: Helena Backman

Grand Hotel des Palmiers i Nice

Föremål 254 av 400:
Vykort från Grand Hotel i Nice från en svunnen tid

När nu vintern är på väg är vi många som längtar ut på semester, och några av oss gör slag i saken. Vi skickar inte längre så många vykort som förr från våra semestermål, men de vykort som finns är nu liksom de var förr ofta något av reklammaterial för platser och firmor, såsom här ett odaterat vykort föreställande ett lyxigt Grand Hotel des Palmiers i Nice. Vykortet skall ha används fram till ca 1920.

ett vykortföreställande grand hotel i nice vid blått vatten och med palmer bredvid

Idag har fotografiet ofta fått ersätta tidigare konstnärliga avbildningar, men nog ser hotellet och den soliga stranden lockande ut som resmål för en sol- och badsemester även i denna form? Just detta kort blev aldrig skrivet eller postat. Kanske någon istället tog med det hem från en resa som ett minne från en vistelse i Nice för drygt 100 år sedan.

Detta vykort finns under signum: Vykort Utl.

Många fler vykort ur våra samlingar har blivit digitaliserade, även om dessa är långt ifrån alla som finns på universitetsbiblioteket: Digitaliserade vykort på Uppsala universitetsbibliotek

”Io. Grolierii et amicorum.”

Föremål 253 av 400:
Ett Grolierband omslutande en inkunabel från 1498.

Den franske adelsmannen Jean Grolier de Sevèries (1479-1565) var en stor boksamlare. Böckerna i hans bibliotek lät han binda in i Lyon i mycket vackra band med karaktäristisk, geometrisk dekor i guldtryck. Längst ned på böckerna stämplades också hans exlibris, lydande ”Io. Grolierii et amicorum” i guld, en fras som kan översättas med ”Tillhör Jean Grolier och hans vänner”.

ett brunt skinnband med geometrisk dekor i guldtryck

Här har vi ett exempel på det sådant Grolierband. På pärmens framsida finns titel på boken. Bandet omsluter en utgåva av Giovanni Nannis Auctores vetustissimi, tryckt av Silber i Rom år 1498. Förutom spår av slitage på pärmarnas utsidor är både bokband och tryck i ett utmärkt skick. Idag förvaras bandet i en specialgjord kapsel, så att inte pärmarna ska riskera att utsättas för mer slitage.

Groliers bibliotek skingrades 1675, och böcker från detta finns idag spridda på bibliotek runt om i världen – och här är alltså ett exemplar på Uppsala universitetsbibliotek.
Denna bok har signum: Ink. 31.150 fol. min.
Här finner du bokbandet avfotograferat i högupplöst version: Grolierband

Text och bild: Helena Backman

ryggen på grolierbandet med guldtryck på

1800-talskopia av Linnéporträtt

Föremål 252 av 400:
Tidningsillustration 1875 efter förlaga av Jean Eric Rehn

Uppsala universitetsbibliotek har nyligen köpt in en liten laverad teckning av Jean Eric Rehn (1717-1793) föreställande Carl von Linné. Omständigheterna kring detta kan ni läsa mer om här: Känt Linnéporträtt åter i Sverige.

Att bilden varit känd sedan länge och använts som förlaga till illustrationer i olika sammanhang är tydligt, inte minst genom detta exempel. I ett nummer av Ny illustrerad tidning från 4 december 1875 finns en kopia av denna teckning i trägravyr. Xylografen Jonas Engberg (f. 1833) har dock inte sett originalet av Jean Eric Rehn. Han har kopierat en litografi av engelsmannen John Samuelson Templeton, som under första hälften av 1800-talet uppenbarligen hade tillgång till originalet och kunde utföra sin kopia direkt efter detta.

helsida ur tidningen Ny illustrerad tidnign med bild på Carl von Linné rökande pipa

Bilden har varit känd och använd här i Sverige, men först nu har originalteckningen alltså återvänt till Sverige, och finns i våra samlingar bland alla andra Linnéporträtten här.

Du finner denna xylografi i högupplöst version här: Ny illustrerad tidning 1875, där du även finner länkarna både till en fotografisk kopia av Templetons litografi och till Rehns original.

Text: Helena Backman
Bild: Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)

Pergamentbrev daterat 14 november 1413

Föremål 251 av 400:
Pantbrev på pergament från början av 1400-talet

För precis 605 å sedan, daterades detta brev, som idag finns i universitetsbibliotekets samlingar. Detta pantbrev är skrivet på tidig svenska. Det är inte lätt att läsa den medeltida skrivstilen, om du inte studerat paleografi eller forskat i sådana dokument, så att du fått upp en viss vana. En summering av brevet lyder: ”Karl i ’Hielgstada’ (Gällstad?) pantförskriver till Arvid Jonsson sin gård i Staby i Rystads sn, Åkerbo hd.”

första raderna i brevet i närbild

På bilden ovan: Alla the thetta bref høra hella se helsar jak Carl i Hielgstadhom æuerdheleca meth warom Herra. Kennes jak oppenbarlica meth thesso mino nerwaranda opno brefue mik hafua pantsat skælicom manne Awidh (!) Jonsson min gardh i Stafby, som er siexstan spanna afgeld, liggiande …

Brevet har signum: Pergamentsbrev av den 14 november 1413
Hela brevet kan du se i högupplöst version här, där du även finner en renskrivning av brevet: Pergamentsbrev av den 14 november 1413

Text: Helena Backman
Bild: Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)

Sultan, Ulmer Dogg

Föremål 250 av 400:
Målning av  en grand danois av Richard Fjellstedt

I universitetsbibliotekets samlingar finns ett antal teckningar av konstnären Richard Fjellstedt (1838-1892). Han föddes i Smyrna, där hans far var missionär. En av akvarellerna i samlingarna avbildar en så kallad Ulmer dogg, ett äldre namn på en tysk variant av rasen grand danois, med namnet Sultan. Hundens lugna temperament är fint fångad i bilden.

Det finns fler djurmotiv bland Fjellstedts verk, som denna charmiga akvarell med en trött ljusbrun tax  och en sköldpaddsfärgad katt. Dessa sällskapsdjur är så fint avbildade i avslappnat tillstånd. Kanske är det konstnärens egna husdjur vi ser?

en gul taxliknande hund på en en blå filt, med en sköldpaddstecknad katt tronande på en randig kudde bredvid

Här kan du se Fjellstedts andra teckningar och målningar i universitetsbiblioteket samlingar i digital form: Richard Fjellstedt.

Text: Helena Backman
Bild: Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)

Clownen Max bortskänker levande gris

Föremål 249 av 400:
Cirkusaffisch för Cirkus Renard

Cirkusdirektör för den danska Cirkus Renard var Max Renard (1865-1945). Max var född som Maximilian (Erechim) Fuchs i Simpferopel på Krim. Han kom senare att kalla sig Max Renard (vilket precis som Fuchs betyder Räv, men låter stiligare). På sin turné under 1890-talet kom cirkusen till Sverige. Vi kan misstänka att det är direktören själv som är Clown Max på bilden på affischen, som här har lånat ut sin höga clownhatt till den gris som ska ges bort till den som fångar grisen i svansen.

bild på hela affischen

Denna affisch ä endast en av en mängd cirkusaffischer som nyligen blivit digitaliserade ur universitetsbibliotekets samlingar: Svensk affischsamling : cirkusaffischer

Affischen har signum: Svensk affischsamling cirkusaffischer (mapp) [Renard]
Du kan se och ladda ned en högupplöst version av affischen här: Cirkus Renard

en detalj från affischen där det står att cirkusen köper upp grisar

Text: Helena Backman
Bild : Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)

Ridklubb i Uppsala hösten 1904

Föremål 248 av 400:
Fotografi av ryttare och ridmästare på ridklubb i Uppsala år 1904.

Ett fotografi i universitetsbibliotekets bildsamlingar visar en grupp ryttare till häst på ridklubb i Uppsala året 1904. Att de hör till universitetet kan vi genast se på studentmössorna, detta i en tid när mössorna verkligen bars av studenterna, och ridhjälmen inte var obligatorisk. Längst till vänster står akademistallmästaren själv i hög hatt. Fortfarande finns det en akademistallmästare och ridklubb vid Uppsala universitet, vilket du kan läsa om här: Uppsala Akademiska Ridklubb.

näbild på herarna på fotografiet

Personerna på bilden är som synes namngivna – från vänster dåvarande akademistallmästare Petrus Nordström, därefter till häst Sven Wilhelm Sundin, Jakob Fredrik Adolf (Dick) Öhrn, Karl Gustaf Greger Wittberg, Carl Wilhelm Höije, Thorolf G:son Hedborg, Adolf Daniel Hägg, David Theodor Lindblom, Oskar Fredrik Frithiof Lindemalm), Christian Johannes Lindblom, och sist i raden Jakob (Jack) Vilhelm Folcker. Bakom kameran fanns fotografen Ellen Claeson.

Fotografiet har signum: Fotogr saml Uppsala Idrott Hästsport
Se fotografiet i högupplöst version: Ridklubb i Upsala hösten 1904 där du även kan läsa vad det senare blev av de unga herrarna på bilden.

Text: Helena Backman
Fotograf: Ellen Claeson
Digital kopia: Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)