Föremål 357 av 400:
En kvarlämnad papperslapp som bokmärke i en bok från 1748.

I Leufstabiblioteket finns en mängd skönlitteratur, främst från 1700-talet och på franska. Till skillnad från vetenskapliga verk hittar vi i dessa skönlitterära böcker inte lika många marginalanteckningar, eftersom dikter, teaterstycken och prosastycken vanligen inte kommenteras på samma sätt av läsaren. Spåren av bruk kan därför vara färre eller mer otydliga.

Titelbladet tryckt i rött och svart med graverad vinjett.

Därför är det trevligt att då och då stöta på bokmärken, i form av någon bit lättillgängligt papper, kanske ett hörn från en tidning eller ett brev. Det visar att boken lästs, även om vi inte får reda på om den någonsin blev läst i sin helhet, eller om läsaren gav upp på vägen, eller helt enkelt glömde bort den.

En liten papperslapp, helt klart återanvänd från något annat sammanhang, ligger inkilad mellan sidorna i volym tre av flerbandsverket Bibliotheque choise et amusante, tryckt i Amsterdam 1748. Som titeln beskriver består boken av underhållande stycken på vers och prosa. Bokmärket finner vi mitt i ett prosastycke med titel Histoire de Madame de Luz. Kanske just denna text inte var fullt lika underhållande som utgivaren utlovat.

Volymen har signum: Leufsta 127.H.19

Text och bild: Helena Backman