400

Uppsala universitetsbibliotek 400 år

Skylt för hyllan Toilettvetenskap

Föremål 18 av 400

Hyllskylt i bokmagasin

Genom åren har ord som använts för hylluppställningar i biblioteksmagasin, liksom ämnesord i kataloger, ändrats. Ibland beror detta på att begrepp har upplevts som kränkande, men ofta kan det bara vara så att betydelsen av de använda orden genomgått förändringar genom åren. Äldre hylluppställningar i våra bokmagasin visar tydligt på detta.

foto på bokryggar på hyllan

En tidigare använd hylluppställning heter Toilettvetenskap, senare moderniserat till Toalettväsen. Även om man än idag kan tala om ”att göra sin toalett”, skulle vi idag nog ha kallat denna hylla för Skönhetsvård. Här finns även böcker om parfymer, exempelvis boken Vällukternas bok av C.J.S. Thompson, i svensk översättning av Karin Jensen och Anna Lamberg Wåhlin 1928.  Anna Lamberg var år 1899 den första kvinna som anställdes vid Uppsala universitetsbibliotek, alltså 279 år efter universitetsbibliotekets grundande.

Läs mer om Anna Lamberg, Uppsala universitetsbiblioteks första kvinnliga medarbetare.

uppslag i boken Vällukternas bok som visar översättarnas namn

Text och bild: Helena Backman

1 kommentar

  1. Elisabeth Ejemyr

    Underbart! Intressant att -vetenskap kommer före -väsen i tiden. Jag tycker annars att allt verkade göras till vetenskap under 1900-talet. Litteraturhistoria blev t ex litteraturvetenskap och det finns många fler exempel. Hur som helst kan man bara älska dessa gamla hyllskyltar i Carolinas magasin. Kul att ni inte bara uppmärksammar böcker i bloggen!
    Mvh Elisabeth Ejemyr (som hade sitt första bibliotekariejobb på Carolina 1991-1996)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.