Föremål 87 av 400:
Fotografi taget efter mösspåtagningen 1933

Idag är det Valborgsmässoafton, dagen då vi i Uppsala tar på oss våra studentmössor i Carolinabacken på slaget tre.  Redan tidigare år har fotografer förevigat studentfirandet, och många bilder finns nu i Universitetsbibliotekets fotosamlingar.

en grupp studenter med vita mössor skrattar och ler in mot kameran

Om vädret tillåter sitter studenter ute och trivs. Bilden ovan visar ett glatt sällskap på Valborg i Uppsala någon gång på 1940-talet

manliga studenter går armkrok på stora torget, en polis går i bakgrunden

Det framgår tydligt att det gått livligt till genom åren, och ordningsmakten har hållit ett vakande öga över festligheterna. På bilden ovan befinner sig en polis diskret i bakgrunden när en grupp glada studenter drar fram genom staden. Ibland behövdes det även ett ingripande för att hålla lugn och ordning, som på bilden nedan från 1945.

en polis med batong tar fast en student i kavajen

Idag håller polisen fortfarande sitt vakande öga över firandet i staden för allas vår säkerhet, så att vi kan känna oss trygga när vi firar våren tillsammans.

Fler fotografier av Uppsala universitet i allmänhet och studenter och studentfirande i Uppsala i synnerhet finns att se genom Alvin – portal för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv: Studenter och studentliv i Uppsala

Text: Helena Backman
Bild: Okända fotografer/Uppsala universitetsbibliotek