Föremål 215 av 400:
Teckning av munter bricollist från sekelskiftet 1900.

Konstnären Ottomar Brander (1838-1914) har avbildat en glad herre i frack med ett glas i handen 1897. Rubriken bricollist får oss att förstå att det är en av de muntra medlemmarna i ordenssällskapet Par Bricole. Sällskapet grundades av ett ”kompisgäng” i slutet av 1700-talet. Carl Michael Bellman inspirerade dem till detta genom sina parodiska skildringar av Bacchi ordenskapitel, där Bellman driver med frimureriet och dess hemliga ceremonier. Sällskapets främsta syfte var från första början att dricka och ha roligt tillsammans. Den avbildade mannen får väl därför ses som en god representant och förebild för sällskapet.

teckning av glad man i frack med glas i handen

Hela teckningen kan du se i högupplöst version här: Bricollist

Ottomar Brander var utbildad konstnär och arbetade som teckningslärare. Som illustratör gav han även ut flera små album med skämtteckningar, anonymt eller under signaturerna O-r, JOB och OB.

Text: Helena Backman
Bild: Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)