Föremål 276 av 400:
Psalmbok från 1750 med hjärta på pärmarna

Psalmboken var en vanlig trolovningsgåva under 1700-talet, och vad passar då bättre än att visa sin kärlek även genom motivet på pärmarna? Detta folkliga bokband i pergament med tryckta och målade mönster med blommor och hjärtan imiterar antagligen mer exklusiva broderade bokband med färgglada blommor på vit botten som klätt psalm- och bönböcker redan under 1600-talet. Dessa billigare inbundna psalmböcker gick att köpa på marknader runt om i Sverige.

handskriven text på försättsbladet med snirklig 1700-talsstil

Ägaren till denna psalmbok Britta Persdotter har fört in uppgifter om sig själv och sina närmaste på försättsbladet, något vi ofta kan se i familjebiblar och psalmböcker både i privathem och i bibliotekssamlingar.

Psalmbokens pärmar kan ses i högupplöst version i Alvin: Bokband. Then swenska psalm boken.

Text: Helena Backman
Bild: Uppsala universitetsbibliotek (genom Alvin)