Föremål 392 av 400:
En italiensk utgåva av Decamerone från 1500-talets slut

Tider av pandemi har inspirerat författare genom tiderna. Novellsamlingen Decamerone skrevs av Giovanni Boccaccio (1313-1375) på 1350-talet. Boken utspelar sig just under digerdödens härjningar i Europa, och en ramberättelse i boken beskriver hur tio personer sätter sig i karantän utanför Florens och under en tid av sysslolöshet berättar komiska historier för varandra.

Denna novellsamling blev en stor succé, och har utkommit i en enorm mängd upplagor och på många språk. En av alla de utgåvor vi har på universitetsbiblioteket är denna italienska, tryckt år 1573 i bröderna Filippo och Jacopo Giuntas boktryckeri i Florens.

Kanske kommer den nu aktuella pandemin även den inspirera till litteratur, och kanske kommer dessa verk fortfarande att läsas om över 600 år från nu.

Text och bild: Helena Backman