Föremål 393 av 400:
Ett brev på grekiska skrivet på papyrus från 100-talet e.Kr.

På Uppsala universitetsbibliotek finns en samling av papyrer, det vill säga fragment av texter skrivna på materialet papyrus, tillverkat av växten med samma namn. Papyrus användes först i Egypten, och förknippas därför nog av de flesta av oss med hieroglyfer och faraonernas tidevarv. Papyrus var dock ett material som fortsatte användas runt Medelhavet under hela antiken.

Detta brev är skrivet i Egypten av en son till sin mor och handlar om en ”sändning av olja och andra artiklar”. Fragmentet har kommit som gåva till biblioteket från The Egypt Exploration Society i London år 1922.

ett avlångt, trasigt papyrusfragment tättskrivet med grekisk text

Brevet har signum: Pap. Gr. Ups. 3

Samtliga våra papyrer är digitaliserade och du kan se dem alla här: Papyrer i Uppsala universitetsbibliotek.

Text: Helena Backman
Bild: Uppsala universitetsbibliotek genom Alvin.